Peptydy , które wpływają na funkcjonowanie komórek – znane jako biopeptydy – są bardzo ważnym przedmiotem badań w branży proteomiki. Biopeptydy mają wpływ na metabolizm lub sposób trawienia pokarmu przez nasz organizm, podczas gdy inne peptydy posiadają właściwości funkcjonalne bardzo potrzebne w kosmetykach. Udział tych peptydów w dziedzinie żywności a także medycyny, cały czas wzrasta i będzie rosnąć, gdy naukowcy będą poszerzać odkrycia, jak lepiej je badać, izolować i wytwarzać, a następnie udostępniać do sprzedaży w sklepie z peptydami.

 

Pomimo swoich małych rozmiarów – a przeważnie właśnie z ich powodu – peptydy stają się coraz ważniejszymi biologicznymi jednostkami zdolnymi do zmniejszenia stanu zapalnego, leczenia chorób, zwiększania wartości odżywczych żywności, zabijania drobnoustrojów oraz odwracania procesu starzenia. Dzięki swoim małym rozmiarom i braku zorganizowanej struktury, oryginalne peptydy mają tendencję do przenikania przez przestrzenie, w jakich nie zdołają zmieścić się większe białka – potrafią przenikać przez ściany jelit, ludzką skórę, a w niektórych przypadkach nawet przez błony otaczające komórki. Mogą prędko przedostać się się do krwiobiegu, ażeby dotrzeć do punktu, w którym są najbardziej potrzebne.

 

Przy tym peptydy o krótkich łańcuchach są tańsze i prostsze jeśli chodzi o produkcję w porównaniu ze skomplikowanymi, większymi białkami. Dla producentów leków, kosmetyków, inżynierów żywności to jedna z najbardziej atrakcyjnych właściwości, która to będzie mieć z pewnością finansowe odbicie w działaniu korporacji z napisem „sklep peptydy”.

By admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *